Eerste meters met… de vernieuwde Jeep Renegade

Een tussentijdse opfrisronde bestaat vaak uit het standaardwerk: nieuwe stofjes, andere bumpers, dat soort dingen. Jeep gaat bij de Renegade rigoureuzer te werk: de benzinemotoren zijn vervangen door compleet nieuwe exemplaren. Op en rondom het testcircuit van Jeep-moeder FCA ga ik op pad om de nieuwe drie- en viercilindermotoren uit te proberen.

Prego! Vriendelijk word ik richting de Jeeps Renegade gewezen die op het vliegveld van Milaan klaar staan. Italiaans is de taal die tegenwoordig door de medewerkers van Jeep wordt gesproken en dat is niet zo vreemd, want het merk is onderdeel van Fiat Chrysler Automobiles. De ontwikkeling van compacte Jeeps vindt in Italië plaats en daar ga ik dus ook rijden met de vernieuwde Renegade.

De SUV is aan de buitenkant niet wezenlijk veranderd. De nieuwe led-verlichting voor en achter geven de compacte SUV doeltreffend een meer luxe, hoogwaardige uitstraling. Kleine wijziging, groot resultaat.

De vernieuwde Renegade is de eerste auto van Fiat Chrysler met een nieuwe generatie, compacte turbobenzinemotoren. Ik start in Milaan eerst de driecilinder, die zonder veel aandacht te vragen tot leven komt. Als je naast de auto staat hoor je wel het kenmerkende geluid dat past bij dit soort motoren, maar binnenin hoor en voel je de motor nauwelijks. Hij loopt verfijnd dus, maar zit er ook nog een beetje gang in? Ja, al is 120 pk natuurlijk geen enorm vermogen voor een auto als de Renegade. Onderin het toerengebied zou er iets meer pit in mogen zitten, maar verder levert de nieuwe instapmotor prima prestaties. De compacte SUV komt goed mee met het verkeer en voor dagelijks gebruik heb je eigenlijk niet meer nodig.

Nieuwe actieve veiligheidssystemen

Nieuw zijn de diverse veiligheidssystemen, zoals een uitgebreid noodremsysteem, een rijbaanassistent en een dodehoeksensor. Die laatste wil nog wel eens onbedoeld afgaan en doet dat allesbehalve subtiel, dus dat is even schrikken de eerste keer. Maar het is goed om te zien dat Jeep op het gebied van actieve veiligheid de Renegade naar een hoger niveau heeft getild.

Aan de rij-eigenschappen is verder niet veel veranderd. De Jeep voelt een beetje stug aan, maar dat past wel bij het stoere uiterlijk. De vering en demping zijn stevig, de besturing is vrij zwaar (wat erg prettig is) en overhellen in de bocht blijft beperkt, ondanks de hoge koets.

De prijzen van de vernieuwde Renegade worden in aanloop naar de showroomintroductie in september bekend gemaakt. Hoe de nieuwe viercilindermotor bevalt én hoe de Renegade off-road presteert lees je binnenkort in de uitgebreide test.

Tags: