Jeep heeft een Treo

In Tokio vindt op dit moment de 37e editie van de Tokyo Motor Show plaats. Meestal tonen de autofabrikanten bij deze tentoonstelling een stortvloed aan bijzondere conceptcars, de een wat realistischer dan de ander. De Jeep Treo behoort wat ons betreft tot de minder levensvatbare ideeën.

Hoewel de Treo wordt bestempeld als een échte Jeep, herinnert alleen de typische grille aan zijn afkomst. Wel aardig is dat het autootje de totale lengte is slechts 3,23 meter op een geheel nieuw platform staat, dat werd ontwikkeld voor drive-by-wire technologie en een milieuvriendelijke brandstofcel of een andere bijzondere vorm van aandrijving. Jeep gaat dus met zijn tijd mee. De Treo wordt aangedreven door twee elektromotoren, één voor de voorwielen, de ander voor de achterwielen. Permanente vierwielaandrijving dus.

Het interieur van de Treo biedt plaats aan drie personen of aan twee inzittenden plus bagage. Jeep richt zich met dit ontwerp op een jongere doelgroep, maar keek daarbij wel een jaar of tien vooruit. De Amerikanen zien een toekomst weggelegd voor zogenoemde UMVs, ofwel Urban Mobility Vehicles. Vandaar de bescheiden afmetingen, hij is bedoeld voor gebruik in de stad.

Behalve de grille heeft de Treo overigens nog een typische Jeep-karaktertrek. Wie goed kijkt, herkent in de spatborden de aloude Willys Jeep. Maar dan houden de gelijkenissen toch wel op. Aan de achterkant van de Treo maakte Jeep een rek voor twee mountainbikes, met bevestigingspunten aan de hoog geplaatste vleugels. Aan de voorzijde zien we twee grote bevestigingshaken en grappige koplampen. Een motorkap ontbreekt.

In het interieur kunnen bestuurder en passagier makkelijk de rollen omdraaien. Het stuur, de stuurkolom, pedalen en het instrumentarium zitten in één module, die in een handomdraai van links naar rechts kan worden verschoven. Drie lichtgewicht stoelen staan in een driehoek opgesteld, met twee zitplaatsen voor en de derde in het midden achterin. Verder bevat het interieur onder meer een GPS-systeem met touch screen. De Treo is volgens een woordvoerder een fantasievolle evolutie van het Jeep concept. Fantasievol is ie zeker

Tags: