Jeep Wrangler 4xe: de specificaties

Eindelijk kunnen we je meer vertellen over de plug-in hybride Jeep Wrangler 4xe. Hoewel het de meest milieuverantwoordelijke Wrangler ooit wordt hebben de offroadprestaties niet te lijden onder de komst van de elektromotoren en het accupack.

De Jeep Wrangler 4xe, die volgend jaar in ons land in de verkoop genomen wordt, krijgt 375 pk aan systeemvermogen. ‘Torque-on-demand’ staat garant voor een snelle acceleratie, zodat je zonder wielspin de modder uitkomt. Ook levert het direct beschikbare koppel stuwkracht bij lage snelheden, prima voor terreinrijden dus. De tweeliter I-4-motor met turbocompressor wordt aangevuld met twee elektromotoren aan de voorzijde.

De ene vervangt de conventionele dynamo. De vrijwel naadloze start/stop-functie zorgt voor brandstofbesparing en opwekking van stroom voor de accu. De tweede e-motor is een generator die de twee koppelingen beheren. Is een van deze koppelingen open dan wordt de Wrangler elektrisch aangedreven, dat kan tot circa 40 km. Bij sluiting wordt de stroom gecombineerd met het koppel van de brandstofmotor. 

Vierwiel aandrijfsystemen

De Wrangler-uitvoeringen 4xe en Sahara 4xe krijgen fulltime vierwielaandrijving. Optioneel is een Trac-Lok ‘limited slip’ achterdifferentieel beschikbaar voor meer grip op sneeuw of zand. De topuitvoering Wrangler Rubicon 4xe wordt voorzien van het Rock-Trac 4×4-systeem, die elektrische ‘lockers’ voor en achter heeft. Juist de 4xe hydride Wrangler is geschikt voor offroaden. De terreinwagen heeft onder meer een crawl-verhouding van 77,2:1, nauwkeurige controle bij klimmen en kruipen en waterdichte waadmogelijkheid tot 76 cm diep.  

Het batterijpakket van 17 kWh is gemonteerd onder de tweede zitrij. De nikkel-mangaan-kobaltbatterij maakt gebruik van grafietchemie. Een acculader en een gelijkstroom/wisselstroom-omzetter maken deel uit van het hybridesysteem. Als bestuurder kies je zelf voor de juiste rijmodus Hybrid, Electric of eSave. Wanneer vierwielaandrijving is ingeschakeld wordt bij alle vier de wielen energie teruggewonnen, nog meer zelfs als je de Max Regen-functie aanzet. Accessoires maken gebruik van een aparte 12V-accu, zodat deze de actieradius niet beperken. 

Tags: