Jeeps in alle soorten en maten

Jeep toont een uitgebreide collectie op de autobeurs in Detroit. Van de compacte Compass tot de supersized Jeep Wrangler. Daarnaast wordt de Grand Cherokee uitgerust met Bluetec clean-dieselmotor van DaimlerChrysler.

De Jeep Compass is de eerste compacte SUV van het merk. Jeep claimt dat het de eerste terreinvaardige auto in zijn segment is. Deze herfst kunnen de Nederlandse bossen ermee onveilig worden gemaakt. Met de nadruk op Nederlands, want voor echt grote afstanden door onherbergzame terreinen is de tankinhoud van 50 liter aan de krappe kant. De Compass is dan ook vooral bedoeld om in steden mee rond te rijden. De wielkasten hebben bijvoorbeeld een ‘hippe urban look’. De Jeep Compass is leverbaar met een 2,4 liter viercilinder benzinemotor en een tweeliter turbodiesel met vier kleppen per cilinder.

Voor het echte zware terreinwerk heeft Jeep de nieuwe Wrangler ontworpen. De Wrangler stamt direct af van de stamvader van alle 4×4’s: de Willy’s MB uit 1941. De mastodont is heer en meester op ruige terreinen en ook op de openbare weg torent hij boven iedereen uit. Het vermogen van 205 pk wordt geleverd door een 3,8 liter V6-krachtbron. Deze is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Op verzoek kan er ook een viertraps automaat aan gehangen worden. Mogelijk komt er ook een dieselmotor beschikbaar wanneer de Jeep Wrangler in 2007 op de Nederlandse markt verschijnt.

Wellicht zal dat een variant zijn van de Bluetec-motor waarmee de Jeep Grand Cherokee momenteel wordt uitgerust. “De BLUETEC Jeep Grand Cherokee Engineering Concept is een nieuwe kans voor ultraschone dieselmodellen in de Verenigde Staten én het bewijs van ons streven om onze klanten daarbij de juiste oplossing te bieden”, aldus Frank Klegon, Executive Vice President Voertuigontwikkeling van de Chrysler Group. Klegon vervolgt: “Aan de beste terreincapaciteiten in zijn klasse, voegt de BLUETEC Grand Cherokee nu ook de mogelijkheid van de laagste emissies in zijn segment toe.” Want als je door een natuurgebied aan het crossen bent, wil je je natuurlijk niet schuldig voelen over schadelijke uitlaatgassen die het milieu wel eens zouden kunnen bedreigen.

Tags: