Nieuwe Jeep Cherokee krijgt 9-traps transmissie

De nieuwe Jeep Cherokee, die dit jaar wordt verwacht, wordt voorzien van een automaat die maar liefst negen verzetten telt. Hiermee wil het Fiat-Chrysler concern de verbruikscijfers van de Amerikaanse modellen zoals de Cherokee verlagen. 

In de tijd dat ik leerde autorijden had een versnellingsbak in een personenauto vier verzetten. Inmiddels zijn vijftraps transmissies gemeengoed en zijn premiumauto’s vaak uitgerust met automatische transmissies die zes of zeven verzetten tellen. Maar bij Chrysler gaan ze nog verder. Het concern zal als eerste de nieuwe 9-traps automaat van specialist ZF invoeren.

Dit is voor Chrysler  de toekomst van de voorwielaangedreven en All-Wheel Drive wereld

Nog dit jaar denkt Chrysler 200.000 van deze nieuwe transmissies in te bouwen, zo heeft Sergio Marchionne, CEO van Fiat-Chrysler, tegen journalisten gezegd tijdens de autoshow van Detroit. Het eerste model met de nieuwe automaat is de opvolger van de Jeep Cherokee, die waarschijnlijk omstreeks april wordt onthuld (niet te verwarren met de in Detroit onthulde Grand Cherokee). Een andere auto die de 9-traps transmissie krijgt is de Chrysler 200, die bij ons alleen in cabrio-vorm geleverd wordt als de Lancia Flavia. 

In combinatie met zuiniger benzinemotoren denkt het Chrysler-concern met de automaat beter de strenger wordende verbruikseisen tegemoet te kunnen komen. Eerder liet het aan persbureau Bloomberg weten dat de 9-traps transmissie het brandstofverbruik ‘van sommige modellen’ tot 16 procent vermindert. Marchionne vindt dit een betere oplossing dan een hybride of elektrische auto te ontwikkelen – goedkoper is het zeker. Hij zei dat de nieuwe ZF-bak ‘voor Chrysler de toekomst is van de voorwielaangedreven en All-Wheel Drive wereld’. 

Tags: