Toekomst van Jeep: veel nieuwe modellen zonder diesels

Jeep heeft zijn nieuwe vijfjarenplan gepresenteerd in Italië. De highlights: meerdere hybridemodellen, geen diesels meer en zeven nieuwe en vernieuwde modellen voor Europa.

Jeep gaat elektrisch. Uiterlijk in 2021 is er van elke Jeep een geëlektrificeerde uitvoering. In Europa gaat het vooral om plug-in hybrides, waarvan we de komende jaren acht uitvoeringen kunnen verwachten. Ook brengt Jeep vijf mild hybrid-versies op de markt. In andere delen van de wereld komen er ook volledig elektrisch aangedreven Jeeps, maar vooralsnog niet in Europa.

Dieselmotoren worden in de komende 5 jaar uitgefaseerd. In 2022 kun je dus alleen nog Jeeps met een benzinemotor of een hybride aandrijving kopen. Op het gebied van autonome rijtechniek wil het merk flinke sprongen maken, binnen 4 jaar wordt de eerste zelfrijdende Jeep gepresenteerd. Het gaat om een auto op niveau 3 van de schaal van autonoom rijden. Dat wil zeggen dat de Jeep op buiten- en snelwegen volledig autonoom kan rijden maar nog niet in de stad.

De presentatie van het merk bevat ook concrete modelaankondigingen, maar het is nog niet bekend welke auto’s naar Nederland komen. Voor Europa staan er zeven nieuwe en vernieuwde modellen op de planning, waarvan twee namen helemaal nieuw zijn. Eén van die auto’s is een model onder de Renegade, een kleine SUV die waarschijnlijk zijn techniek met de Fiat Panda 4×4 deelt. Verder zit het nieuws vooral in de hogere segmenten, er komen nieuwe topmodellen (de Wagoneer en Grand Wagoneer, in 2020) en een nieuwe Grand Cherokee, waarvan ook een afgeleide met drie zitrijen op de planning staat. Nogmaals: welke auto’s hiervan naar Nederland komen is nog niet bekend.

In de komende jaren kunnen we verder nieuwe generaties van de Renegade en Cherokee verwachten. Op basis van die laatste gaat Jeep nog meer modellen uitbrengen, maar die zijn waarschijnlijk niet voor de Europese markt bestemd.

Highlights vijfjarenplan Jeep

  • dieselversies worden uitgefaseerd
  • acht plug-in hybrides, vijf mild hybrids
  • model onder de Renegade
  • nieuw topmodel boven Grand Cherokee
  • nieuwe generaties van Renegade en Cherokee
  • nog geen volledig elektrische Jeeps voor Europa
  • in 2021 eerste autonome auto op level 3
Tags: