Wen er maar aan: de Cherokee laat ‘het nieuwe Jeep’ zien

Jeep heeft op de autoshow van New York officieel de nieuwe Cherokee onthuld. De auto slaat qua techniek en design een nieuwe weg in, maar een ding blijft onveranderd: ook deze Jeep is off-road koning.

Bij het uitkomen van de eerste foto’s van de nieuwe Cherokee zal het voor sommige die-hard Jeep-fans even slikken zijn geweest. Dit is geen Jeep zoals we die kennen. De nieuwe Cherokee oogt dynamisch. De geknepen koplampen, hooggeplaatste achterlichten en doorgebogen onderste raamlijn zijn opvallende ontwerpelementen, die de Italiaanse invloeden van moeder Fiat duidelijk laten zien. De Trailhawk-uitvoering (het rode exemplaar of de foto’s) staat hoger op z’n poten en oogt wat ruiger.

Dynamisch design of niet, de nieuwe Cherokee is zoals het een Jeep betaamt koning in het terrein. Er zijn verschillende terreinsystemen aanwezig, zoals Jeep Active Drive met drie standen, waarbij ook de lage gearing gebruikt wordt. Het bekende Selec Terrain met vijf standen – voor verschillende ondergronden – is ook weer van de partij.

Voor de Amerikaanse markt gaat Jeep de SUV in eerste instantie leveren met twee verschillende benzinemotoren. Voor Europa volgen er ook nog diesels, maar informatie daarover komt later. Instapmotor is de verbeterde 2.4 met Fiats MultiAir-techniek. Het blok levert 184 pk en is 45 procent zuiniger geworden. De nog verse 3.2 V6 produceert 271 pk. Beide motoren zijn gekoppeld aan een nieuwe, negentraps automaat. Zaken als torsiestijfheid en isolatie van het interieur zijn flink verbeterd. Ook de rij-eigenschappen zijn dat, de nieuwe Cherokee staat op een platform dat in grote lijnen is afgeleid van het exemplaar dat de Alfa Romeo Giulietta gebruikt.

In het interieur is Jeep minder vernieuwend te werk gegaan. Het instrumentarium maakt in de duurdere uitvoeringen plaats voor een led-beeldscherm, waarbij je zelf de indeling van de informatieweergave kunt configureren. Het Uconnect infotainmentsysteem maakt gebruikt van een 8,4 inch beeldscherm in de middenconsole. De nieuwe Cherokee is de eerste Jeep met een volledig automatisch inparkeersysteem.

In het derde kwartaal van 2013 wordt de Cherokee leverbaar in de Verenigde Staten, Europa volgt eind 2013 of begin 2014.

Tags: