Adventure is Everywhere

Een Jeep is pas een Jeep als er Jeep op staat. Al ruim 75 jaar heer en meester op elk terrein. Jeep is van origine een Amerikaans 4×4 automerk. Wie kent niet de Willy’s Jeep, waar het destijds allemaal mee begon. Nu – 7 decennia en vele succesvolle jaren later – is Jeep onderdeel van het Italianse Fiat Group S.P.A. Jeep maakt nog steeds auto’s die appelleren aan haar aloude basisprincipe ‘Adventure is Everywhere’. Met een Jeep ga je niet zomaar van A naar B, met een Jeep ga je het avontuur tegemoet. Jeep, There’s only one.

De vierwielaangedreven auto is tegenwoordig geen noviteit meer in het Nederlandse straatbeeld. Het 4×4-segment mag zich zelfs verheugen op een toenemende populariteit. Maar waar de meeste automerken pas kort geleden op deze trend zijn ingesprongen, kan Jeep bogen op meer dan 70 jaar ervaring. Dit jaar viert Jeep het 75-jarig bestaan met speciale Jeep Anniversary Editions van de bestaande modellen die Jeep al jaren Jeep maken.

De rijke historie van Jeep gaat terug tot de legendarische Willys MB met zijn fameuze ‘Go Devil’ motor. Deze oer-Jeep werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog speciaal ontworpen voor het Amerikaanse leger. Na 1945 begon Jeep zijn opmars als burgervoertuig, met de CJ-reeks en later de Jeep Wrangler als succesnummers. Ook de Jeep Station Wagon en de Jeep Wagoneer werden klassiekers. Wellicht is de Grand Cherokee de klassieker van de toekomst?

Fiat-Chrysler

Na diverse overnames belandde het merk Jeep bij de Chrysler Groep, waar het zustermerk is van Dodge en Chrysler zelf. Sinds 2009 is het moederbedrijf Chrysler de facto in handen van het Fiat-concern. Onder Fiat-Chrysler paraplu worden de Jeep-dealerschappen in Europa flink uitgebreid. Fiat heeft daarvoor de Europese verkoop en import onder haar hoede genomen.

Tussen de Jeep-modellen die het te koop aanbiedt zit nog altijd de Wrangler. De auto is nu voorzien van het 4WD-systeem Off-road Rock-Trac en van elektronische sperdifferentiëlen. Die zorgen ervoor dat snelheidsverschillen tussen de wielen mogelijk zijn, zonder dat het volledige koppel (de trekkracht) op één wiel wordt overgedragen. Er is ook een vierdeursuitvoering, de Jeep Wrangler Unlimited. Dit model biedt de enige vierdeurscabrio in het terreinwagen-segment.

De Compass, met typische Jeep-karakteristieken, heeft een gunstige prijs-prestatie verhouding. De auto wordt binnen enkele jaren, samen met de uit de productie gehaalde Patriot, vervangen door één nieuw model compacte SUV. De Jeep Grand Cherokee is een grotere SUV die is afgeladen met luxe. Hij is in 2011 geheel vernieuwd. Qua bouwkwaliteit, weggedrag en stijfheid heeft de nieuwe Jeep een reuzensprong vooruit gemaakt.

Jeep bij Mobility Group Haaker