Meer dan 100 jaar autohistorie en passie

Sinds 1899 is het Fiat-logo een onderscheidend teken geweest, de ‘calling card’ voor al onze modellen. Vandaag de dag staat het voor technologie, Italiaans design, dynamiek en veelzijdigheid, de kenmerken die de bron zijn van alle Fiat-modellen.

Technologische innovatie is de kern van al onze projecten. We innoveren om de kwaliteit van het autorijden te verbeteren, om de veiligheid van onze klanten te waarborgen en om onze omgang met het milieu verder te verbeteren.

Historie

Fiat is een industrieel concern en autofabrikant. De naam is een acroniem voor Fabbrica Italiana Automobili Torino (Italiaanse Automobiel Fabriek Turijn). Het bedrijf werd in 1899 opgericht door onder andere Giovanni Agnelli, die drie jaar later ook directeur werd.

In 1923 opende Fiat een nieuwe fabriek in Lingotto, destijds de grootste autofabriek in Europa. De futuristische hal met avant-gardistische architectuur was lange tijd hét gezicht van de Italiaanse autoindustrie. Ruwe materialen kwamen binnen op de begane grond. De auto’s in aanbouw ‘cirkelden’ tijdens het productieproces omhoog, tot ze, op de vijfde verdieping aangekomen, volledig in elkaar gezet waren. Op het dak lag een testbaan.

In de Lingotto fabriek zijn tachtig verschillende automodellen gefabriceerd. Daaronder zit de Fiat Topolino, beter bekend als de Fiat 500 of Cinquecento. Het gebouw is in de jaren tachtig door architect Renzo Piano omgevormd tot centrum met concerthallen, theater, conferentiecentrum, hotel en winkels. Sinds 1997 zetelt het Fiat bestuur in dit omgebouwde Palazzina Fiat al Lingotto (‘Fiat Paleisje in Lingotto’).

Gedreven door onze passie

Al meer dan een eeuw lang worden we gedreven door onze passie. We hebben die geïnvesteerd in onze producten, technologie, ondernemingen, bedrijfstakken, markten en groepen. We hebben een bijdrage geleverd aan het veranderen van de wereld en we zijn met de wereld mee veranderd. We hebben nieuwe wegen verkend en anderen in staat gesteld ze ook te verkennen.

Al meer dan een eeuw lang bouwen we aan onze passie. Sommige mensen zullen ze auto’s noemen. Maar wij noemen ze liever ideeën. Want de passie voor ideeën kan ons ver brengen.

Fiat bij Mobility Group Haaker

Fiat informatie