Nieuwe Jeep Cherokee oogt flink anders [update]

De nieuwe Jeep Cherokee gaat er heel anders uitzien dan z’n (Amerikaanse) voorloper de Liberty. Hij oogt een stuk moderner – mogen we Europeser zeggen? – maar lokt daarmee een ‘love it or hate it’ reactie uit. Dat blijkt uit gelekte foto’s [update: de eerste officiële foto’s] en de eerste reacties daarop. 

Over ruim een maand wordt de nieuwe Jeep Cherokee onthuld op de autoshow van New York. Inmiddels circuleren al afbeeldingen op internet. Ondanks het kleine formaat van de foto’s kunnen we zien dat de Cherokee – die ook weer naar Nederland komt – er heel anders uit gaat zien dan z’n voorganger Liberty die nu nog op de Amerikaanse markt verkrijgbaar is. De kenmerkende vierkante lijnen verdwijnen ten gunste van een modernere cross-over look. 

Vooral het front valt op. Natuurlijk keert de grille met zeven gleuven terug, dit keer echter in een ‘geknakte vorm’ waarmee het radiatorrooster als het ware verdeeld wordt over voorzijde en motorkap. Ook de contouren van het onderste deel valt op, mede dankzij de brede, chromen omlijsting. De enorme vierkante lampunits zijn verdwenen, twee smalle exemplaren met onder meer led-dagrijverlichting zijn ervoor in de plaats gekomen.

Organisch ronde lijnen tekenen de motorkap en flanken. Ook de zijruiten zijn aflopend en afgerond getekend. De voorruit ligt platter dan bij de Liberty en de daklijn loopt naar achter toe af, precies volgens de heersende mode. Het enige dat onveranderd is lijken de hoekige wielkasten. 

Of de sterk afwijkende styling goed zal vallen bij de fans moet nog worden afgewacht. De eerste discussies op internet wijzen op een ‘love it or hate it’ reactie. Het moderne design maakt het wel mogelijk om in Europa nieuwe klanten te trekken, iets wat moederbedrijf Fiat-Chrysler graag wil.  Bovendien krijgt de Cherokee enige techniek mee van Alfa Romeo, wat de rijeigenschappen op de weg moet doen verbeteren. Ook niet onbelangrijk: Jeep belooft een 45 procent lager brandstofverbruik. 

De vijfde generatie Jeep Cherokee wordt eind 2013 in de Nederlandse showrooms verwacht. De auto zal in ieder geval verkrijgbaar worden met een V6 Pentastar-motor van 240 pk en een MultiJet-diesel van 170 pk. Ook de nieuwe negentraps automaat kan in de nieuwe SUV worden geleverd. 

Update

Jeep heeft zelf de eerste foto’s van de nieuwe Cherokee vrijgegeven. Alleen nog van de voorkant en de officiële informatie ontbreekt helaas nog.

Tags: